Złota Szlachetna



Ros. — Zołotoje Błagorodnoje; ang. zlute; niem. — Gelber Edelapfel
Odmiana pochodzenia angielskiego, dziś z sadów towarowych cał­kowicie usunięta, spotykana tylko w ogrodach amatorskich. Drzewo rośnie średnio silnie. Tworzy koronę kulistą, dość za­gęszczoną, z licznymi krótkopędami. Kwitnie późno. W okres owocowania wchodzi dość późno (w 8—10 roku), owocuje co­rocznie, ale umiarkowanie. Dość wytrzymałe na mróz, odporne na parch i mączniak. Wymaga gleb ciepłych, średnio żyznych. Może mieć duże znaczenie hodowlane.
Owoce średniej wielkości, foremne, kuliste, po dojrzeniu złota-wożółte. Szypułka dość gruba, średniej długości. Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie, dość szerokie. Kielich mały, za­mknięty. Zagłębienie kielichowe płytkie, szerokie. Miąższ jędrny, kruchy, soczysty, winkowaty.
Owoce należy zbierać w połowie września. Dają się one przecho­wać do marca.
Odmiana deserowa i przydatna ina różne przetwory. Ze względu na dojrzewanie jednocześnie z wielu cennymi odmianami nie nadaje się do sadów towarowych, ale ze względu na odporność na parch i mączniak może być sadzona w ogrodach przydomo­wych i działkowych, zwłaszcza szczepiona na podkładkach karło­wych, które przyspieszają i zwiększają owocowanie.