Ogrody projektowanie, Ogrodnik, pielęgnacja ogrodu, zakładanie ogrodów
Odmianoznawstwo sadownicze, zwane również pomologia, zajmuje się gatunkami i odmianami roślin sadowniczych. Ściśle biorąc, odmianoznawstwo jest szerszym pojęciem niż pomologia, której obiektem są tylko ich owoce. Najczęściej jednak opisując odmiany uwzględniamy cechy morfologiczne i właściwości fizjologiczne całej rośliny, pochodzenie odmiany i jej pokrewieństwo z innymi odmianami.
Celem pomologii jest poznanie cech pozwalające na rozróżnianie odmian roślin sadowniczych. Pomologia jest zatem nauką podobną do systematyki botanicznej. Klasyfikacja pomologiczna różni się jednak od klasyfikacji botanicznej. Botanik zaliczywszy roślinę do gatunku, rodzaju i wyższych jednostek kończy klasyfikację, pomolog opierając się na systematyce botanicznej zajmuje się licznymi formami w obrębie gatunku. Formy te, zwane odmianami, są przedmiotem badań oraz klasyfikacji pomologicznej.
W celu odróżnienia odmiany botanicznej varietas od pomologicznej, rozmnażanej głównie wegetatywnie, używa się nazwy cultivar. Jest to skrót wyrażenia cultivated variety" odmiana uprawna.
Klasyfikację odmian uprawnych roślin sadowniczych utrudnia przede wszystkim wielka ich liczba, a ponadto zmiany wielu cech pod wpływem warunków klimatycznych, glebowych itp. U niektórych odmian występują ponadto mutacje wegetatywne, czyli pączkowe, zwane pospolicie sportami. Wielkość zmian jest najczęściej nieznaczna, niekiedy jednak mutanty różnią się wyraźnie od formy wyjściowej i jeśli przewyższają ją zaletami są rozmnażane wegetatywnie.
Ze względów praktycznych wszystkie dotychczasowe klasyfikacje pomologiczne oparte są głównie na morfologii owoców. Naukowych podstaw mogą dostarczyć systematyce pomologicznej tylko genetyka i cytologia. Takie cechy, jak wielkość i kształt owoców, mają charakter ilościowy i uwarunkowane są wieloma genami, natomiast piłkowanie i omszenie liścia, prosty lub zgięty nerw główny, wielkość i barwa przetchlinek na pędach itp. są cechami nieciągłymi i zależą od pojedynczych genów. Cechy te mogą mieć znacznie większą wartość diagnostyczną niż cechy owoców i oddać duże usługi przy likwidowaniu zamieszania spowodowa-
nego występowaniem tej samej odmiany pod różnymi nazwami. Sadowników praktyków interesują najbardziej właściwości fizjologiczne, jak np. wytrzymałość na mróz, odporność na choroby, pora dojrzewania, smak owoców itp., gdyż właściwości te mają największe znaczenie w produkcji. Dziedziczą się one ilościowo i dlatego wymagają żmudnych badań genetycznych, są przy tym trudne do sprecyzowania przy opisywaniu odmian. Pomologia jest częścią sadownictwa. Każdy sadownik musi być gruntownie obeznany nie tylko z agrotechniką, ale i z odmianami, ponieważ właściwy wybór odmiany jest czynnikiem decydującym o dobrych wynikach produkcji owoców. Każdy gatunek obejmuje tysiące odmian, wiele z nich poszło już w zapomnienie, inne od dziesiątków lat utrzymują się w produkcji lub też są pieczołowicie pielęgnowane w ogrodach amatorskich. Corocznie zakłady naukowe zalecają hodowlane nowości, z których tylko nieliczne wyróżniające się zaletami gospodarczymi trafiają do sadów i na plantacje, szybko wypierając odmiany stare o mniejszej wartości produkcyjnej. W ten sposób zachodzi stała selekcja odmian dla produkcji. Selekcji dokonuje głównie sadownik, choć wybierając odmianę musi liczyć się z gustem konsumenta oraz przydatnością dla handlu i przechowalnictwa. W coraz większym stopniu trzeba uwzględniać także wymagania przetwórstwa owocowego.
Wybór odmiany nie jest łatwy. Musi go poprzedzić poznanie możliwie wszystkich jej wad i zalet. Zbyt pochopna decyzja może sadownika drogo kosztować, nieudany bowiem wybór odmiany dla plantacji wieloletnich odbija się ujemnie na produkcji owoców nie w jednym roku, ale przez lat kilkanaście, a nawet może być przyczyną wyginięcia drzew. Gruntowna znajomość odmian zapewnia trafność wyboru i zmniejsza do minimum ryzyko produkcji.
Odmianami roślin sadowniczych interesuje się nie tylko producent, ale także konsument, który chce kupować piękne i smaczne owoce. Im wyższa jest stopa życiowa społeczeństwa, tym większe s3 3ego wymagania. Produkcja i handel muszą je uwzględniać i dostarczać na rynek coraz lepsze owoce.
Odmianami musi interesować się również przetwórstwo. Tajemnicą powodzenia jakiegoś przetworu jest przeważnie właściwy wybór odmiany dostarczającej surowca. Odmiana decyduje bardzo często o smaku, aromacie, wyglądzie i innych cechach przetworów. Inne bowiem odmiany nadają się na susz, inne na kompoty, a wreszcie inne do zamrażania.
Podręcznik odmianoznawstwa sadowniczego powinien zawierać informacje dotyczące biologii i gospodarczych cech odmiany oraz cech rośliny, a szczególnie owocu, który stanowi cel produkcji sadowniczej, jako zaś żywy organ rośliny wymaga umiejętnego pielęgnowania i traktowania od momentu zawiązania się do zużytkowania. Nic więc dziwnego, że opisom owoców poświęciliśmy najwięcej uwagi. Chociaż odmiany można również odróżnić po pokroju i wzroście rośliny, często także po liściach, pędach czy kwiatach, to jednak identyfikacja drzew owocowych oparta na cechach owocu jest najpewniejsza i najmniej zawodna. Po 14 liściach i pędach rozpoznaje odmianę drzewa szkółkarz, bardzo
często sadownik. Owoc, jako ostateczny produkt, jest przedmiotem przechowalnictwa i obrotu oraz surowcem dla przetwórstwa. Jego cechy będą interesowały szerokie kręgi pracowników tych działów gospodarki i dlatego owocom poświęciliśmy znacznie więcej uwagi niż opisom morfologicznym drzew. Z uwzględnionych gatunków najdokładniej i najobszerniej opisano czereśnie i wiśnie oraz krzewy owocowe. Zrobiono to celowo, ponieważ identyfikacja odmian tych gatunków nastręcza wszystkim najwięcej trudności i może często prowadzić do pomyłek powodujących duże straty gospodarcze. Przykładem tego może być wiśnia Hiszpanka Późna rozmnażana i sadzona w sadach przez wiele lat jako Lutówka, od której jest o wiele mniej wartościowa. Owoce większości odmian krzewów owocowych są do siebie podobne i dlatego przy identyfikacji ich musimy zwracać większą uwagę na liście, pędy, kolce (agresty, maliny) itp. Opisy tych organów zostały więc włączone do charakterystyki odmian krzewów owocowych.
Obszerniej opisaliśmy odmiany cenne, szeroko u nas uprawiane, natomiast skrócone opisy dotyczą odmian mniej wartościowych i wycofywanych z produkcji, a także niektórych nowości jeszcze niedokładnie zbadanych w naszych warunkach klimatycznych. Informacje dotyczące fizjologicznych właściwości odmian są, z natury rzeczy, subiektywne i ogólnikowe. Na przykład określenie jednej odmiany jako plennej, a drugiej jako średniej plennej nie daje dokładnego obrazu plenności odmian. Ta ogólnikowość jest jednak nieunikniona. Szczegółowego porównania odmian można dokonać tylko w ściśle określonych, jednakowych warunkach. Przy zmianie siedliska, agrotechniki lub podkładki, przy nietypowym przebiegu pogody, ta sama odmiana może dać inne efekty produkcyjne. Z tego powodu wyniki obserwacji poszczególnych pomologów mogą różnić się między sobą, a także odbiegać od średnich obliczonych na podstawie większej liczby obserwacji. Ponadto każda ocena jest w pewnym stopniu subiektywna. Mimo to staraliśmy się przedstawić wartość poszczególnych odmian jak najbardziej obiektywnie i wszechstronnie, podkreślając zarówno ich zalety, jak i wady. Opisy oparte są głównie na własnych badaniach i obserwacjach, częściowo na danych zaczerpniętych z literatury obcej. Systematyka gatunków jest na ogół zgodna z systematyką drzew i krzewów A. Rehdera (Alfred Rehder: Manual of cultivated trees and shrubs. MacMil-lan Comp., New York 1947) i z obszerną publikacją Akademii Nauk ZSRR (pod redakcją S. Sokołowa: Dierewija i kustarniki SSSR. Moskwa 1954).
Za kryterium podziału odmian na grupy przyjęto porę dojrzewania owoców. Taki podział jest wprawdzie względny, ale mniej subiektywny niż np. podział oparty na wielkości czy barwie owoców.
Szczegółowa charakterystyka odmian poprzedzona jest opisem ogólnym, który zawiera zwięzłą analizę najważniejszych cech odmianowych. Pozwala on zorientować się, na które cechy należy zwracać baczniejszą uwagę, zestawienia zaś ułatwiają dobranie odmian do poszczególnych typów sadu i siedliska. W opisach szczegółowych podano pochodzenie i rozpowszechnienie odmiany,
morfologię i biologię drzewa, szczegółową charakterystykę morfologiczną owocu, porę dojrzewania i przydatność użytkową oraz uprawową odmiany.