Victory
Odmiana wyhodowana przez Haralsona w 1918 r. w stanie Min-96 nesota USA z siewek z naturalnego zapylenia Mclntosha. Upra-
wiana w niewielkich ilościach w Kanadzie i w USA. U nas uprawiana tu i ówdzie od lat trzydziestych. Dziś także spotyka się ją w niektórych starszych sadach.
Drzewo rośnie umiarkowanie. Tworzy koronę wzniesioną, dość Drzewo luźną, o licznych sęczkach na starszych przyrostach. Kwitnie średnio wcześnie. Jest dobrym zapylaczem. W okres owocowania wchodzi wcześnie (w 45 roku), owocuje bardzo obficie, a przy starannym pielęgnowaniu regularnie. Na mróz średnio wytrzymałe, dość wrażliwe na parch, nie ulega mączniakowi, słabo też opanowywane* bywa przez brunatną zgniliznę. Doskonale się udaje na glebach lżejszych, ciepłych.
Owoce duże lub średniej wielkości, kuliste, nieco spłaszczone, °woc wyrównane. Skórka po dojrzeniu żółtawa, z silnym, marmurko-wym rumieńcem czerwonym z karminowymi smużkami i delikatnym, sinawym nalotem. Szypułka średniej długości lub krótka. Zagłębienie szypułkowe szerokie, płytkie. Kielich mały, zamknięty. Zagłębienie kielichowe dość szerokie, średnio głębokie, delikatnie pofałdowane. Miąższ biały, ścisły, gruboziarnisty, soczysty, słodkokwaskowaty, smaczny, na przekroju łatwo brunatniejący.
Owoce należy zbierać na początku października. Do spożycia na- Dojrzewanie dają się od grudnia. Przechowują się dość dobrze do końca lute- owocu go. Nieźle znoszą transport.
Odmiana wyłącznie deserowa. Ze względu na dużą plenność, Przydatność umiarkowany wzrost i raczej coroczne owocowanie nadaje się do ° miany ogrodów działkowych i przydomowych, gdzie musi być jednak dobrze chroniona przed parchem.