Reneta Baumana
Ros. Rieniet Baumana; ang. Baumann's Reinette; czes. Baumannova reneta; fr. Reinette Baumann; niem. Baumanns Rote Winter --Renette
Odmiana 'belgijska, otrzymana w ubiegłym stuleciu przez Van Monsa. Ceniona w NRD i Czechosłowacji. U nas spotykana tylko w starych sadach.
Drzewo rośnie umiarkowanie. Tworzy koronę odwrotnie stożkowatą. Kwitnie wcześnie. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie, ale przemiennie. Na mróz w naszych warunkach wrażliwe. Na choroby średnio odporne.
Owoce średniej wielkości, wyrównane, kuliste, wyraźnie spłaszczone przy kielichu i zagłębieniu szypułkowym. Skórka dość gruba, jasnozielona, po dojrzeniu żółtawa, pokryta silnym, purpuro-woczerwonym rumieńcem. Przetchlinki liczne, rdzawe lub żółte. Szypułka krótka. Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie, ordzawione. Kielich zamknięty lub półotwarty. Zagłębienie kielichowe płytkie, otoczone płytkimi fałdkami. Miąższ żółtawobiały, winny, smaczny. Nasiona liczne, duże, szerokie lub wydłużone, ostro zakończone.
Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w końcu października, spożywczą na początku stycznia; przechowują się dobrze do końca lutego. Transport znoszą bardzo dobrze.
Z powodu niewytrzymałości na mróz Reneta Baumana nie może być zalecana do uprawy.