Pepina Ribstona



Ros. — Piepin Ribstona; ang. — Ribston Pepping; czes. — Ribstonske; fr. — Pepin Ribston; niem. — Ribston Pepping Odmiana angielska, dziś nawet w swej ojczyźnie prawie nie upra­wiana. U nas w niektórych sadach jeszcze spotykana.
Drzewo rośnie silnie. Tworzy koronę rozłożystą. Kwitnie w śred- Orzewo niej porze. Jest triploidem. Dość późno wchodzi w okres owoco­wania (w 10 roku), ale owocuje regularnie, choć
umiarkowanie. Na mróz średnio wytrzymałe, odporne na parch i mączniak. Wy­maga gleb żyznych, dostatecznie wilgotnych i klimatu dość wil­gotnego.
Owoce średniej wielkości. Skórka zielonożółta ze słabym, purpu- Owoc
rowym rumieńcem, nieco ordzawiona. Szypułka średniej długości
i grubości. Zagłębienie szypułkowe dość głębokie, silnie ordza-
wione. Kielich mały, zamknięty lub półotwarty. Zagłębienie kie-
lichowe średniej wielkości, lekko pofałdowane. Miąższ kremowy,
jędrny, kruchy, kwaskowosłodki, o wyśmienitym korzennym
smaku.
Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w połowie września, spo­żywczą — w grudniu i styczniu. Przechowują się najwyżej do lutego. Często są porażane przez gorzką plamistość podskórną. Odmiana amatorska, zalecana jedynie do sadów przydomowych.