Ontario
Odmiana pochodzenia kanadyjskiego. W Polsce do doboru nie należy.
Drzewo rośnie średnio silnie. Tworzy koronę kulistą o gałęziach wzniesionych. W okres owocowania wchodzi w 35 roku po posadzeniu i owocuje bardzo obficie, najczęściej przemiennie. Drzewo na mróz wrażliwe, na parch bardzo odporne, przez mączniak w niektórych latach dość silnie opanowywane. Udaje się tylko na dobrych glebach i ciepłych stanowiskach.
Owoce średniej wielkości lub duże, wyrównane, kuliste, nieco spłaszczone, prawie całe wyraźnie żebrowane. Skórka gładka, błyszcząca, trochę tłusta, jasno-zielonkawo-żółta, z lekkim rumieńcem jasno-fioletowo-purpurowym, rozmytym, prążkowanym, pokryta silnym nalotem. Prążki bardzo delikatne, wąskie, przerywane. Przetchlinki drobne, jasnozielone, na rumieńcu wyraźniejsze, jasnożółte. Szypułka średniej długości i grubości. Zagłębienie szypułkowe szerokie, średniej głębokości. Kielich mały, zamknięty, o działkach wąskich, ostro zakończonych, nieco odgiętych. Zagłębienie kielichowe głębokie, o brzegach karbowanych. Miąższ zielonkawokremowy, dość luźny, soczysty, winny. Komory duże, dość szerokie, zamknięte lub półotwarte. Nasiona liczne, duże, owalnie wydłużone, nieco zaostrzone. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają na początku lub około połowy października. Przechowują się do kwietnia. Owoce duże z drzew na podkładkach karłowych nadają się do konsumpcji już w grudniu. Żle znoszą transport.
Owoce stołowe i kuchenne. Ze względu na dużą wrażliwość na mróz odmiana ta nie jest zalecana do szerokiej uprawy; w sprzyjających warunkach i szczepiona na podkładkach słabo rosnących zalecana do ogrodów przydomowych i działkowych.