Ontario



Odmiana pochodzenia kanadyjskiego. W Polsce do doboru nie należy.
Drzewo rośnie średnio silnie. Tworzy koronę kulistą o gałęziach wzniesionych. W okres owocowania wchodzi w 3—5 roku po po­sadzeniu i owocuje bardzo obficie, najczęściej przemiennie. Drze­wo na mróz wrażliwe, na parch bardzo odporne, przez mączniak w niektórych latach dość silnie opanowywane. Udaje się tylko na dobrych glebach i ciepłych stanowiskach.
Owoce średniej wielkości lub duże, wyrównane, kuliste, nieco spłaszczone, prawie całe wyraźnie żebrowane. Skórka gładka, błyszcząca, trochę tłusta, jasno-zielonkawo-żółta, z lekkim ru­mieńcem jasno-fioletowo-purpurowym, rozmytym, prążkowanym, pokryta silnym nalotem. Prążki bardzo delikatne, wąskie, prze­rywane. Przetchlinki drobne, jasnozielone, na rumieńcu wyraź­niejsze, jasnożółte. Szypułka średniej długości i grubości. Zagłę­bienie szypułkowe szerokie, średniej głębokości. Kielich mały, zamknięty, o działkach wąskich, ostro zakończonych, nieco od­giętych. Zagłębienie kielichowe głębokie, o brzegach karbowa­nych. Miąższ zielonkawokremowy, dość luźny, soczysty, winny. Komory duże, dość szerokie, zamknięte lub półotwarte. Nasiona liczne, duże, owalnie wydłużone, nieco zaostrzone. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają na początku lub około połowy października. Przechowują się do kwietnia. Owoce duże z drzew na podkładkach karłowych nadają się do konsumpcji już w grud­niu. Żle znoszą transport.
Owoce stołowe i kuchenne. Ze względu na dużą wrażliwość na mróz odmiana ta nie jest zalecana do szerokiej uprawy; w sprzy­jających warunkach i szczepiona na podkładkach słabo rosnących zalecana do ogrodów przydomowych i działkowych.