Mutsu



Odmiana pochodzenia japońskiego, otrzymana w 1930 r. na Stacji Doświadczalnej w Aomori ze skrzyżowania odmian Golden De­licious i Indo.
Drzewo rośnie bardzo silnie, podobnie do odmiany Boskoop. Two- Drzewo rzy koronę rozłożystą, otwartą. Gałęzie szkieletowe odchodzą od przewodnika pod szerokim kątem. Kwitnie średnio wcześnie. Jest triploidem. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje co­rocznie, bardzo obficie. Na mróz średnio wrażliwe, na choroby odporne.
Owoce duże, kuliste lub nieco stożkowate, wyraźnie zwężające Owoc się ku kielichowi, żebrowane, podobne do owoców Golden Deli-cious. Skórka gładka, zielonkawożółta, niekiedy ze słabym ru­mieńcem. Przetchlinki duże, brunatne, bardzo liczne. Szypułka długa, wystająca ponad zagłębienie. Zagłębienie szypułkowe sze­rokie, średnio głębokie. Kielich zamknięty lub półotwarty. Za­głębienie kielichowe wąskie, średnio głębokie, o brzegach pofał­dowanych. Miąższ kremowy, ścisły, soczysty, lekko kwaskowaty, smaczny, ale nie tak wykwintny jak miąższ Golden Delicious. Gniazdo nasienne średniej wielkości, komory półotwarte, nasiona nieliczne, średniej wielkości, płaskie, długie.
Owoce dojrzewają w grudniu—lutym. W przechowalni dobrze się Dojrzewanie przetrzymują, nie marszcząc się jak owoce Golden Delicious. owocu Odmiana głównie przerobowa. Pod wieloma względami przewyż- Przydatność sza odmianę Golden Delicious. Owoce są mniej podatne na ordza- oómmny wienie. Zalecana może być do wszystkich sadów, ale w ogrodach działkowych należy sadzić tylko drzewa na podkładach słabo ro­snących.