Mutsu
Odmiana pochodzenia japońskiego, otrzymana w 1930 r. na Stacji Doświadczalnej w Aomori ze skrzyżowania odmian Golden Delicious i Indo.
Drzewo rośnie bardzo silnie, podobnie do odmiany Boskoop. Two- Drzewo rzy koronę rozłożystą, otwartą. Gałęzie szkieletowe odchodzą od przewodnika pod szerokim kątem. Kwitnie średnio wcześnie. Jest triploidem. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje corocznie, bardzo obficie. Na mróz średnio wrażliwe, na choroby odporne.
Owoce duże, kuliste lub nieco stożkowate, wyraźnie zwężające Owoc się ku kielichowi, żebrowane, podobne do owoców Golden Deli-cious. Skórka gładka, zielonkawożółta, niekiedy ze słabym rumieńcem. Przetchlinki duże, brunatne, bardzo liczne. Szypułka długa, wystająca ponad zagłębienie. Zagłębienie szypułkowe szerokie, średnio głębokie. Kielich zamknięty lub półotwarty. Zagłębienie kielichowe wąskie, średnio głębokie, o brzegach pofałdowanych. Miąższ kremowy, ścisły, soczysty, lekko kwaskowaty, smaczny, ale nie tak wykwintny jak miąższ Golden Delicious. Gniazdo nasienne średniej wielkości, komory półotwarte, nasiona nieliczne, średniej wielkości, płaskie, długie.
Owoce dojrzewają w grudniulutym. W przechowalni dobrze się Dojrzewanie przetrzymują, nie marszcząc się jak owoce Golden Delicious. owocu Odmiana głównie przerobowa. Pod wieloma względami przewyż- Przydatność sza odmianę Golden Delicious. Owoce są mniej podatne na ordza- oómmny wienie. Zalecana może być do wszystkich sadów, ale w ogrodach
działkowych należy sadzić tylko drzewa na podkładach słabo rosnących.