Golden Delicious
Odmiana amerykańska, ceniona na całym świecie, szczególnie w cieplejszych rejonach. Uprawiana na szeroką skalę we Francji, Włoszech i RFN. W Polsce wchodzi dopiero do uprawy. Drzewo rośnie średnio silnie, po wejściu w okres owocowania wyraźnie słabiej. Tworzy koronę kulistą, silnie rozgałęzioną. Pędy jednoroczne są cienkie, zakończone najczęściej pąkiem kwiatowym. Po owocowaniu młode gałązki zwisają. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje nadzwyczaj obficie, przy dobrym pielęgnowaniu corocznie. Na mróz wrażliwe, na choroby, szczególnie na parch, dość odporne. Wymaga najcieplejszych stanowisk i dobrej gleby.
Owoce średniej wielkości, przy obfitym owocowaniu małe, na ogół wyrównane, kulistostożkowate, lekko żebrowane. Skórka nieco błyszcząca, zielonkawa lub żółta, niekiedy z bardzo słabym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem, z delikatnymi, drobnymi prążkami. Często z powodu opryskiwania środkami chemicznymi skórka traci lekki woskowy nalot, jest sucha i zeszpecona nieregularnymi pasmami ordzawień. Przetchlinki dość duże, zielonka-wobrązowe, na stronie nasłonecznionej czerwonawe. Szypułka długa, średniej grubości. Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie i szerokie, lekko ordzawione. Kielich dość duży, zamknięty, u większych owoców półotwarty. Zagłębienie kielichowe niezbyt głębokie i szerokie, o brzegach silnie pofałdowanych. Miąższ kre-mowożółty, soczysty, ścisły, kruchy, winkowatosłodki, aromatyczny, nadzwyczaj smaczny. Gniazdo nasienne duże, komory półotwarte, nasiona liczne, średniej wielkości, jajowate, nieco zaostrzone (tabl. 15, 2).
Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w połowie października, spożywczą w środku zimy. W naszych warunkach jest to najczęściej odmiana zimowa. W chłodni owoce można przechować do maja i dłużej, w dobrej przechowalni do kwietnia, czasem do maja. Podczas przechowywania należy utrzymywać dużą wilgotność atmosfery, ponieważ owoce przy niższej wilgotności silnie więdną. Transport znoszą dobrze.
Odmiana ceniona ze względu na bardzo Obfite owocowanie, doskonały smak owoców oraz ich długie przechowywanie się. Może być u nas sadzona we wszystkich typach sadów, ale tylko w naj-78 cieplejszych i najlepszych rejonach sadowniczych.