Early Mcintosh
Odmiana amerykańska otrzymana ze skrzyżowania Inflanckiej z odmianą Mcintosh i do uprawy wprowadzona w 1923 r. W Polsce znana, ale mało uprawiana, głównie z powodu przemiennego owocowania.
Drzewo rośnie silnie. Korona jest wyniosła, rozłożysta, często otwarta. Kwitnie o średniej porze. Z odmianą Cortland wykazuje intersterylność. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, w 45 roku po posadzeniu. Owocuje zazwyczaj bardzo obficie, ale przemiennie. Na mróz wytrzymałe, na parch wrażliwe.
Owoce średniej wielkości, kuliste, spłaszczone, na ogół wyrównane co do kształtu, mniej co do wielkości. Skórka gruba, mocna, gładka, z silnym rozmyto-paskowanym, matowym, czerwonym rumieńcem i wyraźnym, białym nalotem. Przetchlinki małe, jasnobrązowe. Szypułka średniej wielkości i grubości. Zagłębienie szypułkowe dość szerokie, średnio głębokie, często lekko ordzawione. Kielich mały, zamknięty, o działkach średniej długości, szerokich, ostro zakończonych. Zagłębienie kielichowe symetryczne, płytkie, lekko pofałdowane. Miąższ zielonkawobiały lub prawie biały, kruchy, delikatny, dostatecznie kwaskowaty, soczysty, aromatyczny, smaczny. Gniazdo nasienne średniej wielkości, komory otwarte, nasiona raczej duże, szerokie, pękate, ostro zakończone.
Owoce zbierane są zwykle w drugiej połowie sierpnia. Przed zbiorem bardzo łatwo opadają. W przechowalni można je przetrzymać zaledwie kilka .dni, w chłodni w temp. 0°C około 4 tygodni.
Jest to najsmaczniejsza letnia odmiana. Zalecana może być nie tylko do sadzenia w pobliżu chłonnych rynków zbytu, ale także do ogrodów przydomowych, gdzie należycie chroniona przed parchem może wydawać bardzo wysokie plony.