Bankroft
Ang. Bancroft
Odmiana pochodzenia kanadyjskiego, otrzymana ze skrzyżowa-
nia odmian Forest i Mclntosh i niezbyt rozpowszechniona w swej
ojczyźnie. Z krajów europejskich jedynie w Polsce zdobyła sobie
duże uznanie i jest uprawiana na całym terenie z wyjątkiem
byłego woj. koszalińskiego.
Drzewo Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę kulistą spłaszczoną, nieco
nieregularną, nadmiernie zagęszczoną już od młodości, o licznych rozgałęzieniach i długopędach. Konary odchodzą od pnia pod dużymi kątami, co zapewnia koronie silną strukturę. Kwitnienie średnio późne. Jednym z lepszych zapylaczy ma być Idared, niezłymi są: Beforest, Cortland, Wealthy i Jonatan. W okres owocowania wchodzi wcześnie (45 rdk). Owocuje bardzo obficie, czasem ze skłonnością do przemienności. Na mróz odmiana wrażliwa, choć nieco mniej niż Landsberska. Bardzo wrażliwa na mączniak, odporna na parch. Wrażliwa na związki miedzi. Wymaga gleb ciepłych, głębokich, średnio żyznych (na żyznych klasy II 72 i HI rośnie zbyt bujnie).
Owoce średniej wielkości, niekiedy duże, ciężkie, kuliste, przy kielichu i zagłębieniu szypułkowym lekko spłaszczone. Skórka sucha, gruba, nieco błyszcząca, zielonkawożółta, pokryta silnym, rozmytym rumieńcem karminowopurpurowym z ciemniejszymi smużkami. Przetchlinki nieliczne, słabo zaznaczone. Szypułka na ogół krótka, gruba, mięsista. Zagłębienie szypułkowe płytkie, szerokie, w wolnej części ordzawione. Kielich bardzo mały, zamknięty, rzadziej półotwarty. Zagłębienie kielichowe płytkie, mi-seczkowate, nieco ordzawione i słabo żebrowane. Miąższ jędrny, gruboziarnisty, biały lub lekko kremowy, soczysty, kwaskowo-słodki, nieco korzenny. Gniazdo nasienne szerokie, cebulowate, komory zamknięte lub nieco otwarte, nasiona liczne, pękate, krótkie, tępo zakończone (tabl. 12, 1).
Owoce należy zbierać w połowie października. Dojrzałość konsumpcyjną osiągają w styczniu, można je przetrzymać w przechowalni w dobrych warunkach nawet do kwietnia. W przechowalni łatwo więdną, toteż konieczna jest wyższa wilgotność. Transport, nawet długi, znoszą doskonale.
Owoce deserowe, o długim okresie użytkowania. Mogą być użyte na takie przetwory, jak susz, moszcze pitne, przeciery, kompoty. Odmianę można zalecić zarówno do dużych, jak i do małych sadów intensywnych, najlepiej na podkładkach słabo rosnących.