Prima



Nowa amerykańska odmiana, otrzymana w 1958 r. w stacji do­świadczalnej Urbana w stanie Illinois. Swą odporność na parch zawdzięcza pojedynczemu dominującemu genowi V, przekazane­mu przez gatunek Malus floribunda 821.
Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy koronę kulistą, rozłożystą. Kwitnie średnio wcześnie, na parę dni przed Golden Delicious. W okres owocowania wchodzi wcześnie. Owocuje obficie, co­rocznie. Na mróz dostatecznie wytrzymałe, na parch zupełnie od­porne. Wykazuje również polową odporność na zarazę ogniową. Owoce średniej wielkości, ale często drobne, lekko spłaszczone, nieco nieregularne, lekko żebrowane. Skórka gładka, tłusta, gru­ba, zielonkawa, prawie cała pokryta rumieńcem różowoczerwo-nym, przeważnie rozmytym. Przetchlinki drobne. Szypułka dłu­gości około 2 cm, średniej grubości. Zagłębienie szypułkowe głę­bokie, średnio szerokie, lekko ordzawione. Kielich mały, zamknię­ty. Zagłębienie kielichowe dość płytkie, średnio szerokie, silnie żebrowane. Gniazdo nasienne średniej wielkości, komory pół­otwarte. Nasiona duże, wydłużone, ostro zakończone. Miąższ żół­tawy, średnio ziarnisty, kruchy, soczysty, k wąsko waty, przyjem­nie aromatyczny, dość smaczny.
Owoce należy zbierać w końcu września, przed zbiorem nieco opa­dają. Dojrzałość konsumpcyjną osiągają w listopadzie. W chłodni w temp. 1°C przechowują się prawie do wiosny. Odmiana powinna być sadzona szczególnie w małych sadach, gdzie ochrona przed parchem nie jest prowadzona. Do dużych sadów może być zalecana do prób.