Linda



Odmiana otrzymana w Kanadzie, w stacji doświadczalnej Otta­wa, jest siewką odmiany Longford Beauty. Uprawiana jest w nie­licznych sadach w Kanadzie i w Polsce.
Drzewo średniej wielkości, tworzy koronę kulistą, spłaszczoną, bezprzewodnikową, z charakterystycznie zwieszającymi się, słabo rozgałęzionymi konarami. Kwitnie średnio wcześnie. Pączki i kwiaty są wrażliwe na wiosenne przymrozki. Zapylacze: Jona- tan, Koksa Pomarańczowa, Land^berska, Mclntosh i Cortland.
Owoc
W okres owocowania drzewo wchodzi w 6—7 roku, owocuje obfi­cie, ale przemiennie. Na mróz dostatecznie wytrzymałe. Na parch wrażliwe. Wymaga gleb żyznych i ciepłych stanowisk. Owoce średniej wielkości lub duże, bardzo kształtne, kuliste. Skórka lekko tłusta, gruba, zielonkawożółta, pokryta bardzo in­tensywnym, ciemnokarminowym, rozmytym rumieńcem, prze­chodzącym w części przyszypułkowej w wyraźne smużki. Prze-tchlinki liczne, bardzo wyraźne, duże, otoczone ciemnoczerwoną obwódką. Szypułka średniej długości lub krótka i mięsista, umieszczona w płytkim zagłębieniu, nieraz lekko ordzawionym. Niekiedy szypułkę pokrywa bardzo wyraźna narośl (kluk), wy­stępująca na jednym boku zagłębienia szypułkowego. Kielich mały, zamknięty. Zagłębienie kielichowe płytkie, z licznymi, drobnymi karbkami. Miąższ śnieżnobiały, nieraz z lekko różowym odcieniem, drobnoziarnisty, ścisły, nadzwyczaj soczysty, o specy­ficznym kwaskowatym posmaku, bardzo smaczny. Nasiona dłu­gie, ostro zakończone (tabl. 8, 1).
owocu
odmiany
Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w drugiej połowie września. Dojrzewanie Łatwo opadają z drzew. Dojrzałość spożywczą osiągają w listo­padzie. Są bardzo wrażliwe na gnicie. Niezbyt dobrze znoszą transport. W jesieni są wyjątkowo atakowane przez ptaki. Cenna odmiana amatorska. Bardzo dobra jako deserowa oraz na Przydatność przetwory.