Kronselska
Ros. Kronsielskoje prozracznoje; ang. Transparent de Croncels; czes. Cronselske; fr. Transparent^ de Croncels; niem. Apfel aus Croncels
Odmiana pochodzenia francuskiego, otrzymana w 1869 r. Powszechnie uprawiana w środkowej Polsce, lecz w ostatnim dziesięcioleciu większość drzew Kronselskiej przeszczepiono innymi odmianami uzyskując wyższe ceny.
Drzewo rośnie silnie, tworząc regularną koronę, o mocnych konarach, łatwo zagęszczającą się. Kwitnie średnio wcześnie. Kwiaty wrażliwe na przymrozki, Zapylacze: Inflancka, Koksa Pomarańczowa, Charłamowska i Landsberska. W okres owocowania wchodzi wcześnie (około 5 roku), owocuje bardzo obficie, ale przemiennie. Jest wytrzymałe na suszę, dość wytrzymałe na mróz, bardzo wrażliwe na parch, w niektórych rejonach porażane jest silnie przez mączniak. Owoce są wrażliwe na brunatną zgniliznę. Wymaga gleb żyznych, ciepłych, głębokich; na glebach ciężkich drzewa rosną źle.
Owoce duże lub bardzo duże, niewyrównane, kształtne, kuliste, nieco spłaszczone, przy kielichu lekko karbowane. Skórka dość gruba, krucha, zielonkawa z żółtym odcieniem, w miarę dojrzewania zmienia zabarwienie na jasno-żółtawo-zielonkawe, przy czym mniej wyrośnięte owoce zachowują zielone zabarwienie. Na nielicznych owocach występuje słaby, rozmyty, pomarańczowy rumieniec. Owoce zawsze pokryte są słabym nalotem woskowym. Przetchlinki liczne, duże, zielonkawe, otoczone jasnożółtą obwódką. Szypułka krótka lub średniej długości, pokryta srebrzystym kutnerem. Zagłębienie szypułkowe szerokolejkowate, dość głębokie, czasem lekko ordzawione. Kielich zamknięty lub półotwarty. Zagłębienie kielichowe szerokie, wyraźnie żebrowane. Miąższ barwy kremowej, gruboziarnisty, luźny, kruchy, bardzo soczysty, niezwykle delikatny, o bardzo miłym, silnym aromacie. Owoce drobne są wodniste i bez smaku. Gniazdo nasienne małe, komory zamknięte lub półotwarte, nasiona liczne, duże (tabl. 4, 2). Duże owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w ostatnich dniach sierpnia lub na początku września, średniej wielkości i drobne zbiera się w połowie września. Wartościowe są tylko duże owoce i te można przechować do połowy października. W chłodni mogą być trzymane do stycznia. Owoce są niezmiernie delikatne i nie nadają się do transportu.
Kronselska jest odmianą o bardzo smacznych owocach, poszukiwanych na rynkach dużych miast, jednakże w produkcji wielko-towarowej zastąpiono ją ze względu na wady odmianami nowszymi (James Grieve, Lobo).