Kardynalska



Czes. — Kardinâl zihany; fr. — Cardinal blanc flammé; niem. — Ge-flammter Kardinal
Stara odmiana pochodzenia czeskiego, o marginesowym znacze­niu w sadownictwie tradycyjnym, a bez żadnego znaczenia — w intensywnym. U nas jest jeszcze tu i ówdzie spotykana w sta­rych sadach.
Drzewo
Drzewo rośnie bujnie, tworząc dużą, luźną koronę z licznymi prątkami, na których najlepiej owocuje (jak i Mcintosh). Kwitnie­nie średnio wczesne. W okres owocowania wchodzi dość późno. Owocuje raczej przemiennie i umiarkowanie. Przy stosowaniu wysokiego poziomu agrotechniki uzyskuje się corocznie względnie wysokie plony.
Owoc
Owoce duże lub bardzo duże, nieco stożkowate, z wyraźnymi że­brami. Skórka żółtawa z płomienistym, nieco rozmytym i smuż-kowanym rumieńcem. Szypułka dość krótka, średniej grubości. Zagłębienie szypułkowe szerokie, dość płytkie. Kielich duży, pół­otwarty. Zagłębienie kielichowe płytkie, miseczkowate, pokarbo^ wane. Miąższ biały, niekiedy z zielonkawym odcieniem, kruchy, soczysty, słodkokwaskowaty, smaczny.
Dojrzewanie owocu
Przydatność odmiany
Owoce należy zbierać około połowy września. Dojrzewają w pa­ździerniku, przechowują się do końca grudnia. Duże owoce Kardynalskiej są pokupne, ale nadają się tylko do spożycia w stanie świeżym. Jest to wyłącznie odmiana dla ogro­dów przydomowych i działkowych, nie wytrzymuje jednak kon­kurencji z tak nowszymi cennymi odmianami, jak Wealthy, Lobo, Mcintosh czy inne.
znaczenia.