Grafsztynek Inflancki
Ros. Osiennoje połosatoje, Sztreifling, Liflandskoje grawensztejnskoje; ang. Autumn Streaked Gravenstein; niem. Rosenstreifling
Odmiana pochodzi z krajów nadbałtyckich; powszechnie uprawiana w Litewskiej, Łotewskiej i Białoruskiej SRR. W Polsce stare drzewa tej odmiany spotyka się w rejonie grójeckim, na Podlasiu i w Białostockiem.
Drzewo
Drzewo w pierwszych latach rośnie słabo, osiąga średnie rozmiary, w dobrych warunkach duże. Tworzy koronę o gałęziach lekko zwisających, zagęszczoną. Konary grube, mocno zrośnięte z pniem. Kwitnie dość wcześnie. Kwiaty są wytrzymałe na wiosenne przymrozki. Wymaga zapylaczy, którymi są: Antonówka Zwykła, Antonówka Półtorafuntowa, Titówka, Ananas Berżenicki
1 Wealthy. W okres owocowania wchodzi niezbyt wcześnie (79 rok). Należycie pielęgnowane może owocować co roku. W ZSRR Grafsztynek Inflancki uważany jest za odmianę wytrzymalszą na mróz od Antonówki Zwykłej. Odmiana odporna na choroby i szkodniki, niewybredna na glebę i stanowisko.
Owoce średniej wielkości, nieraz duże, wyrównane (bardzo mały Owoc odsetek drobnych), kuliste, lekko wydłużone, zwężające się ku kielichowi, z małymi żebrami; na niektórych owocach występuje lekko zarysowany szew. Skórka sucha, cienka, gładka, mocna, żółtawozielona, w miarę dojrzewania przechodzi w żółtą, z delikatnym, białawym nalotem, z rumieńcem intensywnym, purpu-rowokarminowym, w postaci licznych smużek i pasków. Prze-tchlinki nieliczne, bardzo drobne. Szypułka długa, nieraz średniej długości, w zagłębieniu płytkim, bardzo wąskim. Często zagłębienie szypułkowe całkowicie wypełnione mięsistą naroślą. Kielich zamknięty lub półotwarty, w wąskim, średnio głębokim zagłębieniu z pofałdowanymi ścianami. Miąższ biały, z bardzo lekkim kremowym odcieniem, u owoców najintensywniej zabarwionych pod skórką różowawy. Smak orzeźwiający, lekko winny, przypominający maliny, aromatyczny. Gniazdo nasienne średniej wielkości (tabl. 3, 2).
Dojrzewanie owocu
Przydatność odmiany
Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają pod koniec sierpnia i na początku września nadają się do konsumpcji, osiągając wówczas wysoką cenę. Przechować je można do połowy października. Owoce dobrze znoszą transport.
Odmiana cenna dla województw olsztyńskiego i białostockiego.