Fameuse



Stara odmiana kanadyjska, znana w Ameryce, Europie, a także w niektórych częściach ZSRR. U nas do ddboru nie należy. Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę dużą, rozłożystą, kulistą, ra­czej zagęszczoną. Kwitnie wcześnie. Owocować zaczyna średnio wcześnie (7—9 rok). Owocuje przemiennie, bardzo obficie. Drze­wo jest wytrzymałe na mróz, ale często porażane przez parch. Dobrze rośnie na glebie żyznej, umiarkowanie wilgotnej, na tere­nie otwartym, wzniesionym.
Owoce średniej wielkości lub mniejsze, najczęściej kuliste, regu­larne, wyrównane. Skórka cienka, gładka, błyszcząca, delikatna, mocna, zielonkawa lub białawożółta, z rumieńcem bardzo silnym, ciemnokarminowym, rozmytym, przy kielichu smugowatym i nie­co paskowanym. Szypułka dość cienka, średniej długości. Zagłę­bienie szypułkowe średniej wielkości. Kielich mały, zamknięty. Zagłębienie kielichowe płytkie, delikatnie karfoowane. Miąższ śnieżnobiały, czasami z żyłkami karminowymi, bardzo delikatny, miękki, bardzo soczysty, słodki, aromatyczny, bardzo smaczny. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w drugiej połowie września, spożywczą w październiku i przechowują się dobrze do końca grudnia, zarówno w przechowalni, jak i w chłodni. Transport znoszą dobrze.
Odmiana może być sadzona na północnym wschodzie Polski. Do
sadów towarowych nie nadaje się ze względu na drobne owoce
i wczesne ich dojrzewanie.