Ellisona Pomarańczowa



Ang. — Ellison's Orange; czes. — Ellisonovo oranzové; niem. — Allisons Orange
Odmiana pochodzenia angielskiego, otrzymana przez C. Ellisona ze skrzyżowania Koksa Pomarańczowej z Kalwilą Białą. W Anglii uprawiana jest jako jesienna odmiana, w Europie mało znana. U nas można ją spotkać w kolekcjach pomologicznych i ogrodach przydomowych.
Drzewo rośnie umiarkowanie, tworzy koronę stożkowatą, średnio Drzewo zagęszczoną, o licznych krótkopędach. Kwitnienie średnio wcze­sne. Zapylacze: George Cave, Koksa Pomarańczowa, Królowa Renet i inne. W okres owocowania wchodzi wcześnie (4—6 rok), w korzystnych warunkach owocuje corocznie i obficie. Zawiązki należy przerywać, aby otrzymać dobrze wyrośnięte owoce. Od­miana jest średnio wytrzymała na mróz, na choroby dość od­porna.
Owoc
Dojrzewanie owocu
Przydatność odmiany
Owoce średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone. Skórka żół-tawozłocista z rumieńcem marmurkowo paskowanym. Szypułka średniej długości. Zagłębienie szypułkowe wąskie. Kielich pół­otwarty. Zagłębienie kielichowe płytkie. Miąższ białokremowy, kruchy, zwięzły, słodkokwaskowaty, smaczny.
Owoce dojrzewają pod koniec września, łatwo opadają, dają się przechować przez 3—4 tygodnie.
Jest to odmiana raczej amatorska, nie nadaje się ani do drolbno-towarowych sadów intensywnych, ani do wielkotowarowych.