Węgierka Bystrzycka



Węg. — Besztercei
Węgierka Bystrzycka jest jednym z typów Węgierki Zwykłej, rozpowszechnionym głównie na Węgrzech. W Polsce rzadko spo­tykana.
Drzewo
Drzewo rośnie silnie. Tworzy koronę wyniosłą, gęstą, wyma­gającą umiarkowanego cięcia i prześwietlania. Odmiana samo-pylna. W okres owocowania wchodzi nieco wcześniej niż inne typy Węgierki Zwykłej. Drzewo średnio wytrzymałe na mróz, porażane przez szarkę.
Owoc
Dojrzewanie
owocu
Owoce średniej wielkości lub drobne, o ciężarze 16—22 g, jajo- wate, wydłużone. Skórka granatowa lub fioletowoczerwona z niebieskim nalotem. Miąższ zielonkawozłoty, zwarty, soczysty, słodki, z silnym aromatem, wyróżniającym te odmianę spośród innych węgierek dojrzewających w tej samej porze.
Owoce dojrzewają na początku lub w połowie września, równo- miernie. Przed zbiorem nie opadają.
Ze względu na oryginalny smak owoców odmiana ta powinna Przydatność być sadzona w ogrodach przydomowych i działkowych.