Oliwka Czerwona



Ros. — Astrachanskoje krasnoje; czes. — Astrachan ćerveny; ang. — Red Astrachan; fr. — D'Astrachan rouge; niem. — Roter Astrachan
Odmiana pochodzenia rosyjskiego, znana w Polsce i w Europie, ale nie występująca w sadach towarowych.
Drzewo rośnie początkowo silnie, później umiarkowanie, tworzy koronę średnich rozmiarów, jajowatą, później kulistą, spłaszczoną. Kwitnie w średniej porze. Jako zapylacze zalecahe są: Królowa Renet, Koksa Pomarańczowa i Inflancka. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie, ale przemiennie. Na mróz jest wytrzymałe, na parch dość odporne, ale ulega rakowi. Owoce średniej wielkości, często drobne, kuliste, nieco spłaszczo­ne. Skórka dość gruba, mocna, całkowicie pokryta czerwonokar-minowym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki dość duże, liczne. Szypułka cienka, wystająca ponad owoc. Zagłębienie szypułkowe płytkie, szerokolejkowate, nieco ordzawione. Kielich półotwarty, z odgiętymi działkami. Zagłębienie kielichowe płytkie. Miąższ so­czysty, biały, kruchy, słodkowinny, dość smaczny. Owoce dojrzewają nierównomiernie, w połowie sierpnia. Łatwo opadają z drzew.
Odmiana dla ogrodów przydomowych i działkowych. Drzewa na podkładkach karłowych dają owoce dobrej jakości.