Marguerite Marillat



Ros. — Margarita Maruja; czes.
Marillatova; fr. — Marguerite Marillat
Odmiana pochodzenia francuskiego. W Polsce dawniej była zale­cana do sadów towarowych. Obecnie rzadko spotykana w ogro­dach amatorskich. Drzewo
Drzewo rośnie słabo. Tworzy koronę stożkowatą, luźną, dość re­gularną. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje na ogół obficie i dość regularnie. Na mróz średnio wrażliwe, na parch niewrażliwe.
Owoc
Owoce duże lub bardzo duże, o rozmiarach 115X90 mm i cięża­rze 200—350 g, nieraz do 800 g, stożkowate, asymetryczne, po­dobne do owoców Kongresówki, ale mniej spłaszczone przy kie­lichu. Skórka jasnożółta, dość mocna, gładka, matowa, pokryta licznymi, rdzawymi plamkami, z delikatnym rumieńcem od stro­ny nasłonecznionej. Szypułka krótka, gruba, lekko odgięta. Za­głębienie szypułkowe prawie niewidoczne. Kielich otwarty. Za­głębienie kielichowe płytkie. Miąższ żółtobiały, dość delikatny, rozpływający się, bardzo soczysty, winnosłodki, z delikatnym muszkatołowym aromatem, smaczny, a nawet bardzo smaczny. Owoce zbiera się w drugiej dekadzie września. Po 7—10 dniach Dojrzewanie nadają się do konsumpcji. Przechować je można do połowy paź- owocu dziernika.
odmiany Do sadów towarowych nie nadaje się, ponieważ jej duże owoce 5^?^°^ powodują łamanie się gałęzi, a poza tym są łatwo strącane przez wiatr. Wartościowa odmiana amatorska, szczególnie na działki po­łożone w zacisznych i ciepłych miejscach.