Krzywka



Ros. — Bierie Klerżo; czes. — Krivice; fr. — Beurre Clairgeau; niem. — Clairgeau Butterbirne
Odmiana pochodzenia francuskiego. Szeroko rozpowszechniona w Europie oraz Ameryce. W Polsce rzadko spotykana, i to głów­nie w ogrodach amatorskich. Drzewo rośnie średnio silnie. Tworzy koronę luźną, wąskostożko- Drzewo watą. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje umiarkowanie, prawie corocznie. Na mróz średnio wrażliwe, na parch niewrażliwe.
Owoce średniej wielkości lub duże, o rozmiarach 105X75 mm Owoc i ciężarze 150—220 g, gruszkowate, wydłużone, częściowo butel­kowate, nieco zakrzywione, asymetryczne. Skórka średniej gru­bości, żółta, gładka, błyszcząca, pokryta karminowym, rozmytym rumieńcem. Szypułka krótka, gruba, ukośnie osadzona. Zagłębie­nia szypułkowego brak. Kielich duży, otwarty. Zagłębienie kieli­chowe płytkie. Miąższ żółtobiały, średnio ziarnisty, soczysty, słod­ki lub kwaskowaty, z delikatnym aromatem, smaczny lub śred­nio smaczny.
Owoce zbiera się w końcu września. Dojrzałość konsumpcyjną Dojrzewanie osiągają w końcu października. Przechować je można do grudnia. owocu Do sadów towarowych mało przydatna, ponieważ owocuje trochę Przydatność za słabo i owoce są średniej jakości. Dobra jako odmiana arna- odmiany torska, ponieważ jest niewrażliwa na parch, a posadzona na ciepłych stanowiskach może dawać duże i piękne owoce.