Flamandka



Fondante des bois; Ros. — Lesnaja Krasawica; czes. — Hśjenka; fr. niem. — Holzfarbige Butterbirne
Odmiana pochodzenia belgijskiego. W Polsce mało znana, dawniej zalecana do sadów towarowych.
Drzewo rośnie silnie. Tworzy koronę kulistostożkowatą. W okres owocowania wchodzi dość wcześnie, owocuje corocznie, obficie. Na mróz dostatecznie wytrzymałe, na parch bardzo wrażliwe. Owoce duże lub średniej wielkości, o rozmiarach 65X70 mm i ciężarze 150—250 g, jajowate, z charakterystycznym zagłębie­niem przy szypułce. Skórka delikatna, nieco chropowata, złoto-żółta, na XA powierzchni owocu pokryta karminowoczerwonym rumieńcem i dużymi, rdzawymi plamkami. Szypułka średniej długości. Zagłębienie szypułkowe płytkie, średnio szerokie. Kie­lich półotwarty. Zagłębienie kielichowe niegłębokie. Miąższ żół-tawobiały, delikatny, rozpływający się, soczysty, słodki, aroma­tyczny, bardzo smaczny.
Owoce zbiera się w końcu września. Do konsumpcji nadają się po kilku dniach. Przechować je można 2—4 tygodnie. Odmiana ta zasługuje na zbadanie w nowoczesnych sadach towa­rowych. Do ogrodów amatorskich mało przydatna, ponieważ jest bardzo wrażliwa na parch.